mandag 29. april 2013

Humlens flukt.

Kjære blogglesere!


Når jeg bestemte meg for å blogge var en av betingelsene overfor meg selv at jeg ikke skulle legge inn flere innlegg på en dag. Dette skjærte seg fort, alt for fort. Men jeg kom over en sak som jeg mener burte komme ut til flest mulig.

Nemlig humlen`s sak.
Hvor mange ganger har du ikke tenkt når en humle suser forbi, hvor fristende det kunne vært å endt dens dager? Da bør du kanskje tenke deg om to ganger, humla er nemlig utrydningstruet.
Viste du at 30% av all maten på jorden stammer fra planter som er bestøvet av bier og humler?
Hvorfor kan vi ikke da heller ta vare på vår lille venn, å så og plante blomster som humlene liker og blir tiltrukket av. Blomkarse, blåklokke, fagerklokke, hvitkløver, hestemynte og lavendel er blomster humlene liker ekstra godt. Hva er vel hyggeligere enn humlesumming, fuglekvitter og vannsildring når man er ute i egen hage.
Humler og bier er viktige for at bær og frukt blir bestøvet slik at vi får deilig frukt på sensommer og høst, så vær obs neste gang du bruker sprøytemidler. Er dette virkelig nødvendig, eller er det andre metoder som kan fungere like bra? Sett deg godt inn i s
prøytemidlene før du bruker disse.

For to dager siden så jeg den første humlen på utsiden i hagen, å neste gang jeg ser en humle skal jeg tenke litt ekstra på den.
Hvorfor kan vi ikke alle gjøre en god sak for vår lille venn...


-Glenn Morten-


Se også video om humle:
http://www.youtube.com/watch?v=cGl6DGwZR30&feature=player_embedded

Drømmer om å dyrke selv.

Kjære blogglesere!

Di fleste av oss drømmer om et eget sted man kan dyrke grønnsaker og urter, hvor man kan høste di deiligste råvarene som er 100% økologiske og uten sprøytemidler.

Det er mange måter man kan bygge opp en grønnsakshage på, enten ved å plante rett i jorden eller lage en forhøyning som man planter oppi. Hva som er penest kommer helt ann på enn selv.
Det kanskje mange gjør feil er at man tenker for stort. Man skal tenke igjennom før man begynner å endevende tomten sin for å lage en grønnsaksåker. Kanskje man skal begynne i det små og heller utvide videre til neste år? Det viktigste er at man ikke tar seg vann over hode og gjør "alt for mye" på engang. Det kan være lett for at drømmen blir til mas og kjas om prosjektene blir for store.
En enkel måte å få seg noen nye krydderkasser på er å investere i en pallekarm eller to som man fyller med jord, og vips så har man et nytt "bed". Her kan man dyrke duftende krydder, sprøe reddiker og nydelige salater. Eller om du ønsker å bruke litt mer tid og gjøre deg mer med flid kan man bygge sine egne "kasser" som man kan få akkurat som man selv ønsker.
Selv bygde vi våre egne i fjor, så jeg gleder meg til å plante ut i disse når faren for frost er over.
Husk at man plasserer "grønnsakshagen" på et solrikt sted i hagen, da di fleste grønnsaker og urter vil ha rikelig med sollys.

Lykke til med dine hageforberedelser.

-Glenn Morten-

fredag 26. april 2013

Plantenes første valg.

Kjære blogglesere!


Enda noen dager nærmere varme, late og avslappende dager ute i hagen. Eller er det spaden som står og roper på deg fra en krok? Uansett hvem av delene så er det en herlig tid i vente.

Det jeg syntes kan være litt hjerteskjærende; når jeg ser nye flotte planter som blir plantet i en billig jord kun fordi den er rimelig, eller kanskje det er uvitenhet. Mest sannsynlig det sist nevnte. Hvorfor er det slik at vi kan bruker flere tusen kroner på planter, men vi skal da spare inn på jorden vi planter disse inn i? 
Hvordan hadde vi selv syntes det var å leve på 4 dager gammelt brød og vann, bare fordi dette var billig? Vi trenger næring for å holde kroppen gående, det samme er det med plantene våre.

Gi plantene en god jord med et yrende mikroorganismeliv og masse næring, så vil plantene trives og vi får mer glede av plantene vi planter i bed og krukker. Dette er en god investering for både plantene og deg selv.

Når jeg får lov til å hjelpe andre mennesker med hage og plantevalg som passer for nettopp dem, så kjenner jeg at det varmer litt ekstra i hjerte.

                                                                 -Glenn Morten-

onsdag 24. april 2013

Vårens første møte!

Kjære blogglesere!

Endelig er våren i full ankomst, vi alle venter på varme, sol, fugler som kvitrer og ikke minst at det begynner å spire og gro i hager rundt oss. Selv om det er tidelig di fleste deler av vårt langstrakte land for å plante ute, så kribler det i enhver finger hos mange hageglade mennesker der ute. En av di beste tingene med denne tiden er å gå i hagesentrene og se på alt det fantastiske dem får inn og virkelig få lov til å bli inspirert, mens man venter på at snø og is i egen hage skal forsvinne.
Jeg leste i et blad: "Man blir et bedre menneske av å dyrke blomster i egen hage".
Dette var noe som festet ved meg, og jeg trur jaggu meg at jeg er enig med tidsskriften. Ikke fordi jeg er gartner av yrke, men fordi man får en glede og forståelse av det levende. Vi er vel alle glade i planter som vokser og gror, med eller uten grønne fingre.

For en fantastisk tid vi har i vente!

-Glenn Morten-